Anmeldelse af bogen: Forgiveness and Letting Go in Emotion-Focused Therapy

Bogen er skrevet af Leslie S. Greenberg & Catalina Woldarsky Meneses, udgivet i 2019 af American Psychological Association.

Bogen handler om terapeutiske tilgivelsesprocesser både i det individuelle terapeutiske arbejde og i parterapi.

Først og fremmest vil jeg sige, at det er en bog, som er værd at læse – både for dem, der arbejder med individuel terapi og parterapi, og jeg tænker at man også uden en baggrund i den emotions-fokuserede terapi, vil få stor glæde af bogen.

I starten af bogen præsenteres forskellige perspektiver på begrebet “tilgivelse” og overvejelser om, hvorvidt tilgivelse altid er den rette løsning i forhold til heling af emotionelle sår og svigt, f.eks. ved fysiske eller psykiske overgreb og svigt, utroskab etc. Og der er masser af forskning, der bakker op om de psykologiske positive effekter af at tilgive, og som påviser negative effekter af at holde fast ved en ikke-tilgivelse og bitterhed. Men en hovedpointe er, at det handler om, hvad der i sidste ende er den rigtige emotionelle proces for den enkelte klient, og f.eks. kan det at forbeholde sig retten til ikke at tilgive, også kan være en vej til at styrke selvet og eksempelvis gøre op med dogmer omkring tilgivelse, som er gennemtvunget gennem kultur, etik og/eller religion.

I bogen kan du også læse om arbejdet med emotionelle svigt og tilgivelsesprocesser i den individuelle terapi med gode case eksempler, hvor man trin for trin, session for session kan følge processen. I emotionsfokuseret terapi, foregår dette ofte som stolearbejde eller imaginære konfrontationer med de mennesker, man har oplevet at blive svigtet af.

I en anden del af bogen, kan man læse om, hvordan tilgivelsesprocesserne anvendes i parterapien i forhold til arbejdet med emotionelle svigt som utroskab og andre former for svigt. Og igen med gode trin for trin eksempler og cases undervejs. Her er udfordringen at guide parret gennem forskellige processer, som gør det muligt for den svigtede part, at udtrykke både vrede og den smerte, svigtet har efterladt, og for den svigtende part at forholde sig til, tage ansvar og have empati overfor den smerte svigtet har skabt.

Og som det nævnes i starten af bogen, handler den godt nok om tilgivelse, men “Letting go” er den anden del af det, idet ikke alle processer fører til en tilgivelse, men nogle gange ender i en given-slip på den svigtende anden, så man kan komme videre med sit liv.

Så en bog, der efter min mening er værd at anskaffe, hvis du gerne vil dykke dybere ned i disse processer.

 

 

 

Udgivet i Uncategorized.